Autor:
Nadina Zisu
| miercuri, 20 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 902 Vizualizari

Radu Beligan

Marele actor Radu Beligan a încetat din viaţă miercuri, 20 iulie la ora 13:00, la Spitalul Elias, la vârsta de 97 de ani.

Cel mai longeviv actor al teatrului românesc s-a născut la data de 14 decembrie 1918, chiar în anul Marii Uniri, într-un sat din judeţul Bacău. Pe linie maternă, Beligan este grec la origine, iar pe linie paternă, este urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă.

A fost un actor cu o foarte bogată activitate în lumea teatrului, a filmului, televiziunii şi radioului. A jucat alături de mari nume din lumea teatrului şi a filmului, înfăţisând impecabil personaje cunoscute pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

În anul 2003, a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena teatrului.

Marele actor a interpretat în mai multe de şapte decenii, caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Camil Ptrescu, Mircea Ştefănescu, Mihail Sebastian, Alexandru Mirodan şi mulţi alţii.

“Este o veste cu adevărat teribilă. Am fost un admirator al celui mai mare artist roman al tutror timpurilor şi am avut marea onoare de a-l cunoaşte. A fost un talent excepţional. O cultură vastă, un om excepţional. Este o pierdere ireparabilă pentru întreaga naţiune română.”, a spus cu regret academicianul Răzvan Teodorescu.

“Eu acum o săptămână m-am dat jos de pe patul de operaşie, iar în week-end am fost pe scenă. Mi-a fost frică să joc, dar publicul te încarcă extraordinar. Radu Beligan a fost unul dintre cei mai iubiţi actori.“, a delcarat Alaxandru Arşinel.

“Regret atât de mult dispariţia acestui profesor, îi sunt recunoscă toare enorm. A fost primul om care mi-a dat aripi. Mi-a spus, Rodica să scrii TEATRU. Simt că mă sufoc de emoţii. Vreau să vă spun că am învăţat meserie pe parcursul anilor, de la el, uitându-mă la Arlechin, pe scenă.“, a transmis Rodica Popescu Bitănescu.

Sunt şocat pentru că am aflat acum câteva secunde şi este o pierdere fundamentală pentru cultura românească. Îi datorez statutul meu de actor la Teatrul Naţional, el m-a ajutat, am jucat împreună pe scenă, iar longivitatea lui a fost o longivitate artistică. Ceva din istoria teatrului românesc s-a încheiat.”, a fost mesajul transmis de actorul Dan Puric pentru B1 TV.

Am multe amintiri cu domnul Beligan. El a pus o cărămidă să reuşesc la Bulandra. A fost un exemplu pentru noi toţi. am intrat în acelaşi vas de cristal cu toţi aceşti mari actori: Gigi Dinică, Beligan, Moraru. Îl ascultam mereu şi eram încântat de dândul.“, a declarat actorul Valentin Uritescu pentru B1 TV.

Revenim cu detalii.

Tag-uri:
radu beligan, a murit radu beligan, radu beligan mort, radu beligan s-a stins din viata, teatrul romanesc in doliu, teatrul national din capitala, marele actor radu beligan a murit, radu beligan deces, radu beligan tragedie, radu beligan drama, radu beligan disparitie fulgeratoare

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/radu-beligan-tvmaniaro-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/radu-beligan-tvmaniaro-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Nadina Zisu | miercuri, 20 iulie 2016 | 0 Comentarii | 902 Vizualizari Radu Beligan Marele actor Radu Beligan a încetat...

Preluat de la EVZ