Autor:
Dana Lascu
| marţi, 19 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 68 Vizualizari

16-06/inecat-plaja-modern-465×390

La ștrand, pe marginea râului sau la mare pe plajă, ar trebui, cu toții, să respectăm câteva reguli simple, altfel ne punem viața în pericol! Iar dacă sărim în ajutorul cuiva, e bine să știm ce facem, altfel riscăm să ne înecăm.

Înecul reprezintă un accident de submersie tot mai frecvent în ultima perioadă, considerat drept a treia cauză de mortalitate la adult în sezonul estival. „Presupune privarea de oxigen a organismului provocată de blocarea sau umplerea în unele cazuri căilor respiratorii cu apă sau orice alt tip de lichid”, explică conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicul ne explică regulile de bază în cazul unui înec:
1.Salvatorul trebuie să ajungă la victimă cât mai rapid. Dacă nu se realizează în maxim 4-5 minute şansele de reuşită scad. Utilizaţi o barcă sau orice alt mijloc de transport.

2. Salvatorul trebuie să ţină cont de siguranţa personală. Apreciaţi corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. Apropiaţi-vă de victimă din spate şi o apucaţi de braţ sau păr pentru a o menţine deasupra apei. Aveţi grijă la posibilele reacţii de panică în care victima se agaţă de salvator şi pune viaţa ambelor persoane în perocol.

3. Victima este considerată și tratată ca având leziuni de coloană vertebrală. Stabilizaţi cu mâinile gâtul victimei în poziţie neutră (ideea e să nu vă apuce victima de gât, pentru ca riscați să muriți amândoi, n.r). Scoateţi victima din apă pe un suport rigid.

4.Supravieţuirea unei submersii prelungite, chiar cu resuscitare lungă, este neobişnuită. Cei care supravieţuiesc înecului trebuie evaluaţi într-un spital pentru continuarea terapiei şi a eventualelor complicaţii.

„Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de verificarea semnele vitale. Dacă sunt prezente se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pâna la sosirea echipajului medical de urgenţă. Prognosticul depinde de durata submersiei, temperatura apei, gradul de poluare dar şi severitatea hipoxiei vârsă, patologie şi leziuni asociate”, explică Tudor Ciuhodaru.

Medicul ne spune că dacă am respecta cu toții 4 reguli simple, astfel de accidente nefericite, de multe ori mortale, nu s-ar mai întâmpla:

1. Apa poate fi înşelătoare şi pentru înotătorii experimentaţi. Nu înotaţi în zonele de plajă nesupravegheate/neamenajate sau fără persoane în jur.

2. Intraţi treptat în apă. Diferenţa mare de temperatură sau trauma poate duce la deces, asa că evitaţi plonjările şi udaţi în prealabil faţa, gâtul, ceafa, pieptul, spatele pentru a permite termoreglarea. Evitaţi îmbăiatul dacă aţi stat mult în soare sau dacă temperatura apei e mai mică de 20 de grade.

3. Supravegheaţi cu atenţie copiii, vârstnicii şi persoanele cu afecţiuni asociate.

4. Nu intraţi în apă după ce aţi consumat alcool, aţi mâncat copios sau după un efort fizic intens.

Tag-uri:
Tudor Ciuhodaru, inec, ajutor inec, reguli apa, accident mare, inec rau, inec mare

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/inecat-plaja-modern-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/inecat-plaja-modern-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSocial
Autor: Dana Lascu | marţi, 19 iulie 2016 | 0 Comentarii | 68 Vizualizari 16-06/inecat-plaja-modern-465x390 La ștrand, pe marginea râului sau...

Preluat de la EVZ