Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a surprins un angajat al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în timp ce oferea informații militare Ucrainei despre separatiștii pro-Kremlin, informează site-ul agenției Reuters.

OSCE monitorizează în estul Ucrainei un armistițiu fragil între separatiștii pro-ruși și forțele militare ucrainiene. Între aceștia încă au loc schimburi de focuri.

Verdictul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa ar putea ridica sancțiunile impuse Rusiei de către UE, în cazul acțiunilor întreprinse de aceasta pe teritoriul Ucrainei.

Reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate din Rusia au declarat că dețin dovezi clare că Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) îl folosea pe angajatul OSCE pentru a aduna informații militare.

Angajatul OSCE în cauză, Artiom Șestakov, traducător de origine ucrainiană, fusese recrutat de SBU. Printre informațiile transmise se aflau data despre convoaiele militare, numărul trupelor sau numerele de telefon ale comandanților militari. La sfârșitul anului 2015, acesta obținuse informații despre un lider local pro-rus, care a fost mai apoi ucis de serviciile secrete ucraniene.

Potrivit declarațiilor Serviciului Federal de Securitate rus, Șestakov a fost reținut pe teritoriul Rusiei, spionul mărturisindu-și apoi fapta. Acestuia i s-a permis să se întoarcă în Ucraina deoarece acțiunile sale nu dăunaseră securității naționale ruse, interzicându-i-se însă întoarcerea în Rusia. Serviciile secrete ucrainiene au refuzat să facă orice fel de comentariu.

rootstireaActualitate/Esential
Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a surprins un angajat al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în timp ce oferea informații militare Ucrainei despre separatiștii pro-Kremlin, informează site-ul agenției Reuters. OSCE monitorizează în estul Ucrainei un armistițiu fragil între separatiștii pro-ruși și forțele militare ucrainiene. Între...

Preluat de la romania ntv