Autor:
Maria Huculici
| luni, 18 iulie 2016 | 0 Comentarii
| 2 Vizualizari

Doi medici chirurgi din Franta au realizat la Craiova operaţii de micşorare a stomacului la nouă pacienți obezi

Medici francezi și români sunt acuzați de moartea unor pacienti cărora li s-a micșorat stomacul.

Politia si corpul de control al Ministerului Sănătăţii efectueaza anchete la spitalul judetean din Craiova, dupa ce doi pacienţi au murit in urma unor interventii de micsorarea stomacului. Pacientii au fost operati de o echipă mixtă româno-franceză. Familia unuia dintre pacienti a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă împotriva medicilor care l-au operat.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a cerut, vineri, Corpului de Control al Ministerului să efectueze, săptămâna aceasta, verificări la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, după ce doi din cei nouă pacienţi operaţi pentru obezitate morbidă de către o echipa de medici francezi au decedat.

Legiştii craioveni au prezentat primele concluzii în cazul celui de al doilea pacient de la Craiova care a murit după o operaţie de micşorare a stomacului, un barbat de 43 de ani din Olt,  diagnosticat cu obezitate morbida si operat pe 27 mai. Pacientul a fost supus operaţiei de micşorare a stomacului. Diagnosticul de externare a fost diabet zaharat tip II, insuficienţă cardiacă cl. II, miocardiopatie mixtă, displidemie, aritmie extrasistolică ventriculară, insuficienţă venoasă membre inferioare, fistulă gastrică postoperatorie. Pacientul a fost externat afebril, stabil hemodinamic. A fost externat şi se afla acasă când soţia l-a găsit fără suflare, la 17 zile dupa iesirea din spital.

Primele concluzii IML Craiova privind cauzele decesului arata ca ar fi vorba de o infecţie a căilor respiratorii.  Rezultatele finale ale autopsiei vor fi insa gata saptamana viitoare. Este al doilea pacient care a murit în ultima săptămână, din cei 9 operaţi la Craiova.

Au mai operat nouă pacienți obezi

Echipa de medici francezi, condusă de profesorul doctor Christophe Barrat de la Centrul Integrat de Tratament al Obezității Morbide din Franța, a început să opereze la Craiova încă de anul trecut. Doi medici chirurgi din Franta au realizat impreuna cu medici de la Chirurgie I Craiova operaţii de micşorare a stomacului la nouă pacienți obezi, in perioada 25-27 mai 2016.  În data de 25 mai, un pacient în vârstă de 47 de ani a fost operat. Diagnosticul său a fost obezitate morbidă, hipertensiune arterială, esofagită peptică gr. A. Evoluţia a fost pozitivă, investigaţiile postoperatorii nu au arătat complicaţii. A fost externat în data de 3 iunie.

Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgenţă, dar nu a putut fi operat din cauza hemoglobinei foarte scăzute. Pe 8 iulie, pacientul a decedat. Diagnosticul de deces este stare toxico-septică, fistula gastrică, peritonită generalizată, obezitate morbidă.

Și-a sunat doctorul să-i spună că a făcut o prostie

“Pacientul a fost operat în urmă cu mai bine de o lună. Complicațiile au apărut în afara spitalului. După operație a plecat acasă pe picioare, dar la două săptămâni l-a sunat pe doctorul care îl avea în evidență și i-a spus că a făcut o prostie. A fost să vâslească pentru a mai slăbi și a făcut efort fizic, lucru interzis. Efectiv i-a plesnit operația din cauza efortului. Medicul său i-a spus să vină de urgență la spital, dar nu a venit imediat, ci după două zile, cu peritonită generalizată și valorile hemoglobinei 4. Acesta l-a internat de urgență, era destabilizat hemodinamic. I s-au efectuat toate terapiile necesare pentru a fi echilibrat. Medicii nu aveau cum să intervină decât după ce era stabilizat. Din păcate, nu au mai putut face nimic”, ne-a dezvăluit managerul SJU Craiova, dr. Bogdan Fănuță.

Pacienții care au urmat indicațiile medicilor se simt acum bine, sustin medicii de la Craiova. Doar trei dintre aceștia au suferit complicații, dar nelegate de intervenția chirurgicală propriu-zisă, mai susțin medicii.

Ministerul Sănătăţii ancheteaza acum operaţiile inovatoare, dar şi materialele sanitare folosite. Şi poliţiştii fac verificări. Familia primului pacient care a murit a depus plângere şi îi acuză pe medici de ucidere din culpă.

Tag-uri:
Ministerului Sănătă, Ministrul Sănătă, Vlad Voiculescu, Spitalul Jude, Christophe Barrat, Centrul Integrat, Obezității Morbide, Bogdan Fănuță, Ministerul Sănătă

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/spital_1-465x390-2.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/07/spital_1-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Autor: Maria Huculici | luni, 18 iulie 2016 | 0 Comentarii | 2 Vizualizari Doi medici chirurgi din Franta au...

Preluat de la EVZ